mansetoku.com

Deprem Bölgesine 51,1 Milyar Lira Ulaşım Yatırımı: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Açıklamalarda Bulundu

Deprem Bölgesine 51,1 Milyar Lira Ulaşım Yatırımı: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Açıklamalarda Bulundu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine yapılan 51,1 milyar liralık yatırımları ve ulaştırma projelerini açıkladı. 142 kilometrelik yol tamamlandı, demiryolu hatları işletmeye açıldı.

Deprem Bölgesine 51,1 Milyar Lira Ulaşım Yatırımı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine bugüne kadar 51,1 milyar lira harcama yapıldığını açıkladı. 142 kilometrelik bağlantı ve imar yolu tamamlandı. Ayrıca, bin 60 kilometrelik demiryolu hattındaki çalışmalar da tamamlanarak işletmeciliğe açıldı. Hatay Havalimanı’nda ise 3 bin metrelik pist çalışmalarına aralıksız devam ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Uraloğlu, deprem bölgesinin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve hasarlarının giderilmesi amacıyla toplam 51,1 milyar lira harcama yapıldığını belirtti.

Yol Ağının Yüzde 98’i Zarar Görmedi

Bakan Uraloğlu, 6 Şubat depremleri sonrasında 68 bin 550 kilometrelik yol ağının 9 bin 176 kilometresinin deprem bölgesinde olduğunu ifade etti. Bu kesimin sadece yüzde 2’sini oluşturan 184 kilometrelik kısımda hasar oluştu. Uraloğlu, 11 ildeki yol ağının yüzde 98’inin depremden herhangi bir zarar görmediğini vurguladı.

Depremin hemen ardından Karayolları Genel Müdürlüğü ile 4 bin 865 personel ve 3 bin 284 makine ile çalışma yürütüldü. Bu çalışmalar, deprem sonrası trafikte aksamaların önlenmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla gerçekleştirildi. Şehir içi trafiğin sağlanması için yoğun çalışmalar yürütüldü.

Vagonlar Depremzedelerin Hizmetine Açıldı

Demiryolu ile bölgeye 450 yolcu treni ile afetzedelerin yanı sıra gönüllü, doktor ve askerî personelin de aralarında bulunduğu 77 bin 974 yolcu taşındı. Uraloğlu, “171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ile konteyner, iş makinası ve kömür gibi ihtiyaçların ulaştırılmasını sağladık.” dedi.

Vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla toplam 4 bin 767 kişinin konaklamasına imkân sağlayan 64 yolcu vagonu ve diğer tren setleri hizmete açıldı. Bu sayede depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmaya çalışıldı.

Gölbaşı-Malatya Arasındaki Hatta Yüzde 98 İlerleme Sağlandı

Mersin-Adana-Toprakkale, Toprakkale-İskenderun, Malatya-Yolçatı gibi bin 275 kilometrelik demiryolu hattının hasar gördüğünü belirten Uraloğlu, depremin ardından hızla yapım onarım çalışmalarına başlandığını kaydetti. “Bin 60 kilometrelik hattaki çalışmaları tamamlayarak demiryolu işletmeciliğine açtık.” ifadelerini kullandı.

Malatya – Gölbaşı – Narlı – Nurdağı kesiminde de çalışmalara 2 etap halinde devam ediliyor. Gölbaşı – Narlı – Nurdağı kesimindeki çalışmaları tamamladık. Gölbaşı – Malatya arasında yüzde 98 ilerleme kaydedildiği belirtildi.

22 Bin 466 Ton İnsani Yardım Malzemesi Havalimanlarına Ulaştırıldı

Uraloğlu, afetin ilk dakikalarından itibaren sivil havacılık paydaşlarıyla birlikte hem insani yardım hem de yoğun tahliye uçuşlarının gerçekleştirildiğini açıkladı. 6 Şubat-30 Nisan 2023 tarihleri arasında toplam 30 bin 601 uçak trafiği gerçekleştirildi.

Bu süreçte toplam 3 milyon 57 bin 804 yolcuya hizmet verildi. Ayrıca, 22 bin 466 ton insani yardım malzemesi deprem bölgesindeki havalimanlarına ulaştırıldı. Bu yardımlar, bölgedeki ihtiyaçların karşılanmasına katkı sağladı.

Hatay Havalimanı’nda Çalışmalar Aralıksız Devam Ediyor

Hatay Havalimanı’nın 3 bin metrelik pistinde depremden dolayı ağır hasar oluştu. Uraloğlu, “9 Şubattan itibaren yalnızca görerek uçuş şartlarında ambulans, insani yardım, VIP ve askeri amaçlı helikopter uçuşlarına açtık.” dedi. Altyapının inşası için gerekli çalışmalara başlandı.

3 bin metre uzunluğundaki pist çalışmalarına aralıksız devam ediliyor. Bu çalışmalar, en geniş gövdeli uçakların dahi inebileceği şekilde gerçekleştiriliyor.

3 Yolcu Gemisinde Bin 800 Depremzede Konakladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bölgeye denizyoluyla iş makinelerini nakliye etmek için ilk gemileri yüklemeye başladı. Yardım faaliyetleri süresince büyük balıkçı gemileriyle insani yardım malzemeleri ulaştırıldı. 3 yolcu gemisinde, bin 800 depremzedeye konaklama imkânı sağlandı.

İskenderun Balıkçı Barınağının dalgakıran kesitinin güçlendirildiği belirtildi. Ayrıca, denizden su girişi olan alanda sahil tahkimatı yapılarak emniyetli hâle getirildi.

Bin 400’e Yakın Kalıcı Baz İstasyonu Kurulumu Sağlandı

Uraloğlu, depremin yaşandığı ilk andan itibaren işletmeciler tarafından 500’e yakın mobil baz istasyonu ve 3 bin 500’e yakın jeneratör sevk edildiğini belirtti. Ayrıca, 36 römork tipi mobil baz istasyonu ve 4 mobil baz istasyonu Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine yönlendirildi.

TÜRKSAT tarafından 163 noktaya ücretsiz VSAT uydu terminali kuruldu. Konteyner kentlere fiber bağlantı ve kablosuz internet hizmeti götürüldü. Deprem bölgesinin yeniden imar ve inşası kapsamında, bin 400’e yakın kalıcı baz istasyonu kuruldu.

43 Bin 350 Adet Yardım Kolisi İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırıldı

AFAD koordinasyonunda, depremin ilk 48 saatinde PTT’nin bin 618 tır ile deprem bölgesine malzeme gönderdiği belirtildi. Ücretsiz yardım kargosu kampanyası kapsamında 43 bin 350 adet yardım kolisi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Bu yardımlar, depremzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu süreçte tüm imkanlarını seferber etti.